پژوهش علمی-ظروف قابل خوردن

دانشمندان دانشگاه هاروارد دست به ساخت انواع ظروف قابل خوردن زده‌اند که می‌توان پس از مصرف مواد داخل آنها، خود ظروف را هم مصرف کرد

به گزارش ایسنا، این محصول که یک غشای ساخته شده از پلاستیک زیست تخریب‌پذیر ترکیب شده با ذرات غذایی است را می‌توان جدا کرده و دور انداخت یا به سادگی آن را خورد.

تاکنون متخصصان دانشگاه هاروارد توانسته‌اند یک غشا با طعم پرتقال برای آب پرتقال و یک ظرف با طعم گوجه‌فرنگی برای نوعی سوپ اسپانیایی تهیه کنند.

اگرچه این محققان هنوز موفق به ساخت بطری با این ماده که «ویکی‌سل(WikiCell)» نام گرفته، نشده‌اند؛ اما دکتر «دیوید ادواردز» امیدوار است در آینده نزدیک نمونه پیش‌ساخت آن را حاضر کند.

«ادورادز» از موسسه «ویس» دانشگاه هاروارد که پیش از این به ساخت کافئین و دیگر ویتامین‌های قابل تنفس پرداخته است، قصد دارد تا در آینده نزدیک محصولات خود را در رستوران‌ها استفاده کرده و سپس در سوپرمارکت‌ها در دسترس عموم قرار دهد.

مواد خوردنی از چه چیز ساخته می‌شوند؟

این مواد خوردنی با نام ویکی‌سل از پلیمر یا پلاستیک زیست‌تخریب‌پذیر و ذرات غذایی ساخته می‌شوند.

در اصل این مواد یک پوسته سخت شبیه غشای تخم‌مرغ هستند که از قابلیت طعم‌گیری با انواع مختلف طعم‌ها از جمله آب میوه یا شکلات برخوردارند.

این غشای خوراکی می‌تواند یک لایه روی ظرف یا در آینده، کل ظرف حاوی ماده غذایی را تشکیل دهد.

«ادواردز» امیدوار است در آینده بتواند دستگاه ویکی‌سل را برای مردم عادی بخصوص ساکنان مناطق روستایی تولید کند تا آنها بتوانند ظروف خوراکی خود را بدون استفاده از پلاستیک تولید کنند.

پروژه قبلی وی که در مورد کافئین قابل تنفس با نام «AeroShot» بود ، به مصرف کننده اجازه می‌داد تا یک سر قوطی را در دهان خود گذاشته و ماده درون آن را تنفس کند. در پی این اقدام، یک پودر نرم وارد مجرای تنفسی فرد شده که به سرعت حل می‌شود.

هر یک قوطی کوچک حاوی این پودر حاوی کافئینی برابر با یک فنجان قهوه عادی است و در حال حاضر وارد بازار دو ایالت ماساچوست و نیویورک و همچنین فرانسه شده است.

این در حالیست که اخیرا مقامات سازمان دارو و مواد غذایی آمریکا از برنامه خود برای بررسی ایمنی این ماده و همچنین درست بودن ادعای سازندگان برای اعطای نام مکمل غذایی به این محصول خبر داده‌اند.

شرکت مواد غذایی قابل تنفس، که ساخت این محصول را در فرانسه بر عهده دارد، آن را متفاوت از نوشابه‌های انرژی‌زا می‌داند. به ادعای این شرکت، این محصول به افراد زیر ۱۸ سال ارائه نشده و البته مانند یک فنجان قهوه به ارائه میزان مشابه کافئین و همچنین ویتامین B به بدن می‌پردازد.

قیمت هر قوطی این محصول ۲.۹۹ دلار بوده و بر روی آن هشدار داده شده که روزانه بیشتر از سه بار از این محصول استفاده نشود.

«ادواردز» همچنین در کنار ساخت مواد خوراکی آسان، نوعی واکسن سل قابل افشاندن ساخته که نیاز به تزریق را از بین می‌برد.

با اشاره به بخشنامه وزارت بهداشت مبنی بر درج پروانه بهداشتی روی این ظروف از سال گذشته، می ‌افزاید: هنوز این بخشنامه به‌ صورت کامل اجرا نشده چون هزینه‌بر است و تولید‌کننده‌ها باید قالب‌هایشان را تغییر دهند، اما کارشناسان ما روی این تولیدات نظارت دارند و با موارد بی‌کیفیت و غیربهداشتی برخورد می ‌کنند.

در همین زمینه، رئیس اداره بهداشت مواد غذایی و بهسازی اماکن عمومی وزارت بهداشت با اشاره به معدوم‌سازی بیش از ۷ تن ظروف یک بار مصرف تقلبی طی دو سال گذشته می ‌گوید: از دو سال پیش با افزایش نظارت‌ بر اغذیه فروشی‌ها و رستوران‌ها، میزان مصرف ظروف یک بار مصرف تقلبی در این اماکن ۵۰ درصد کاهش یافته است.

سبز مثل یک بار ‌‌مصرف‌

بهمن‌ماه سال گذشته، ایران با تولید ظروف یک بار مصرف گیاهی، به جمع ۵ کشوری پیوست که از فناوری ساخت این ظروف برخوردارند.

کار روی پلیمرهای گیاهی از سال ۱۹۷۰ و در زمان بحران نفت آغاز شد. در آن زمان کشورهای پیشرفته از جمله آمریکا، به فکر تولید موادی جهت صنایع بسته بندی افتادند که وابسته به مواد نفتی و فسیلی نباشند، بنابراین پلیمرهای گیاهی با ترکیباتی چون سیب زمینی ، ذرت و گندم را مورد آزمایش قرار دادند.

این پلیمرهای هیدروکربنی دارای خواص ضعیف پلیمری هستند که با تغییر و اصلاح آنها می ‌توان به شرایط پلیمرهای نفتی رسید. ظروف یک بار مصرف بیوپلیمری  با پایه گیاهی، قدمت زیادی ندارند، اما اکنون استفاده از آنها در سطح آمریکا و اروپا و حتی آسیا به سرعت در حال گسترش است تا جایی که قرار است تمام ظروف بسته بندی و حتی کالاهای تبلیغاتی در المپیک ۲۰۰۸ چین که “المپیک سبز” نام گرفته است، از پلیمرهای گیاهی تولید شود.

در همین راستا،جایگزینی ظروف یک بارمصرف سلولزی با ظروف پلاستیکی، برنامه دیگری است که وزارت بهداشت در سال ‌جاری دارد. غلامی در این زمینه می ‌گوید: “در نظر داریم تغییراتی را در ظروف یک بارمصرف پلی استایرنی که منشاء نفتی دارند ایجاد کنیم و میزان استفاده از ظروف سلولزی را بالاتر ببریم. این در ادامه یک روند جهانی است که از مدتی قبل آغاز شده است.

به این ترتیب ایران به جمع کشورهای مبارزه‌کننده با مصرف یک بار مصرف‌های پلاستیکی می‌ پیوندد.”

مهندس رضایی در این زمینه می‌ گوید: “ما قصد نداریم استفاده از ظروف یک بار مصرف را محدود کنیم اما هدفمان این است که استفاده از این ظروف را سالم‌سازی کنیم و حمایت از ظروف یک‌بار مصرفی که منشاء گیاهی دارند و برای سلامتی کاملاً بی‌ ضرر هستند، از جمله این اهداف است.”

وی با بیان اینکه در تولید ظروف یک‌بار مصرف گیاهی که در ایران تولید می‌ شوند از ذرت، اسید‌های چرب و موم عسل استفاده می ‌شود، می‌ گوید: در حال حاضر عرضه این محصول کمتر از تقاضاست، اما امیدواریم با حمایت‌های دولت، تولید این نوع ظروف در ایران افزایش یابد و به مردم هم توصیه می‌ کنیم در صورتی که نیاز به مصرف یک بار ‌مصرف دارند، ابتدا از ظروف بیوپلیمری استفاده کنند و استفاده از ظروف مقوایی و پلی‌استایرنی(با رعایت اصول لازم) را در مرحله بعدی قرار دهند.

کشور ما در دنیا جزو ۵ کشور اول در زمینه مصرف سرانه پلاستیک است که برای تجزیه مواد پلاستیکی ۳۰ تا ۵۰ سال زمان لازم است.

از طرفی کشور ما پس از آمریکا، ایتالیا، آلمان، انگلیس، پنجمین کشور جهان و اولین کشور آسیایی در تولید ظروف یکبارمصرف گیاهی است که با توجه به مزیت پلیمر گیاهی مصرف این ظروف از جمله قابلیت تجزیه شدن در مدت ۶ تا ۸ ماه در طبیعت لازم و ضروری است.

مزیت اصلی استفاده از این مواد گیاهی را که از نشاسته، ذرت، برنج، موم عسل، روغن‌های گیاهی، فیبر و سلولز و افزودنی‌های طبیعی ساخته شده است حفظ سلامتی افراد و کاستن از آلودگی محیط‌زیست است

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


+ دو = 10

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>