غذای سالم
سرماخوردگی و آنفلوآنزا عفونت های ویروسی هستند با این تفاوت که سرماخوردگی دستگاه تنفس فوقانی را گرفتار می کند ولی آنفلوآنزا علاوه بر دستگاه تنفسی فوقانی ، دستگاه تنفسی تحتانی را هم تحت تاثیر قرار داده و علایم شدیدتری نسبت به سرماخوردگی دارد. هر دو بیماری مذکور توسط ویروس هایی هستند که حدود ۲۰۰ نوع از آنها شناخته شده است . علایم سرماخوردگی شامل آب ریزش بینی ، گلودرد و ضعف و همچنین بی حالی عمومی است . آنفلوآنزا علایم شدیدتری دارد که علاوه بر موارد مذکور می توان از حالاتی چون اسهال ، تهوع ، تب، ضعف و احساس سرما نام برد.

مخاط ترشح شده در اطراف راه هوایی جمع شده و سبب سرفه و عطسه می شود. ویروس های مذکور می توانند چندین روز در خارج از بدن و حتی در محیط بی جان زنده بمانند. سیستم ایمنی افراد در برخورد با این ویروس ها متفاوت عمل می کنند بطوری که برخی افراد مقاوم به ایجاد بیماری هستند و برخی دیگر حتی با کوچکترین استرس ممکن است دچار تشدید علایم شوند.

هر چند که درمان  مشخصی برای عفونت‌های ویروسی وجود ندارد، اما تقویت سیستم ایمنی بدن با تغذیه‌ی مناسب، به تخفیف علایم بیماری و بهبودی سریع‌تر کمک خواهد نمود. اکنون که هوا رو به سردی می‌رود باز هم سر و کله  بیماری‌های مرسوم فصول سرما یعنی سرماخوردگی و آنفلوآنزا پیدا خواهد شد.

بی شک رژیم غذایی مناسب می‌تواند سهم بسزایی در درمان بیماری‌های سرماخوردگی و آنفلوآنزا داشته باشد. مصرف برخی مواد غذایی ممکن است علایم بیماری‌های سرماخوردگی و آنفلوآنزا را تخفیف دهد.

مصرف برخی غذاها به شرح زیر ممکن است علایم بیماری را تخفیف داده و بهبودی را سرعت بخشند:

مصرف مایعات گرم:  مصرف مایعات گرم ممکن است به تخفیف گرفتگی‌ها و مشکلات تنفسی همراه با سرماخوردگی و آنفلوآنزا کمک کند، همچنین مایعات گرم ممکن است به نرم شدن موکوس و تخلیه سلول‌های ویروسی از بدنتان کمک کند.

لذا مصرف سوپ‌های گرم(خصوصا سوپ مرغ) و یا نوشیدنی‌های گرم می‌توانند گزینه های موثری در تخفیف علایم سرماخوردگی و آنفلوآنزا باشند.

زنجبیل : زنجبیل حاوی برخی ترکیبات ضد ویروسی است که می‌توانند در تخریب ویروس‌های مسبب آنفلوآنزا و سرماخوردگی، موثر باشند. همچنین این مواد می‌توانند از طریق حمایت از تولید ترکیبات ضد میکروبی و ضد ویروسی، در تقویت سیستم ایمنی موثر باشند.

فلفل قرمز : فلفل قرمز تازه و یا پودر آن ممکن است در تخفیف علایم آنفلوآنزا و سرماخوردگی‌ها موثر باشند. ماده ای موسوم به کپسایسین که موجب تندی طعم فلفل قرمز می‌گردد، ممکن است به بهبود جریان خون و رساندن مواد مغذی و ویتامین‌ها به سلول‌های عفونی شده و به بهبود بیماری کمک نماید. همچنین تندی و تیزی همراه با آن می‌تواند به تخفیف گرفتگی‌ها در ناحیه سینه و حفره بینی کمک نماید.

سیر:  سیر حاوی برخی ترکیبات شیمیایی است که از خصوصیات قوی آنتی‌بیوتیکی و ضد ویروسی برخوردارند. این مواد ممکن است توانایی بدنتان برای تخریب ویروس‌های سرماخوردگی و آنفلوآنزا را افزایش دهند. سیر همچنین ممکن است جریان خونتان را بهبود بخشد و به سیستم گردش خونتان جهت تحویل دادن مواد مغذی حیاتی و اکسیژن، و هیدراته نمودن سلول‌ها کمک نماید.

مصرف مواد مغذی تازه و طبیعی : بی شک ترکیبات موجود در مواد مغذی تازه و طبیعی نظیر سبزیجات :و میوه های تازه مرکبات (نظیر پرتقال و گریپ‌فروت)، مغزها و بذرها در تقویت سیستم ایمنی در برابر بیماری‌ها مفید می‌باشند.

غذاهای غنی از روی:مصرف غذاهای غنی از روی ممکن است در تقویت سیستم ایمنی و تخفیف علایم سرماخوردگی و آنفلوآنزا موثر باشد. مواد غذایی غنی از روی عبارتند از: حبوبات، نخودفرنگی، غذاهای دریایی، گوشت قرمز، لوبیای سویا ، انواع مغزها، سبوس گندم

اجتناب از مصرف محصولات شیرین حاوی شکر:همان‌طور که ذکر نمودیم رژیم غذایی بر تقویت سیستم ایمنی بدن موثر است. شکر توانایی سیستم ایمنی بدن را از طریق تقلیل توانایی گلبول‌های سفید خون در سرکوب مهاجمین باکتریایی و ویروسی، کاهش می‌دهد. شکر موجود در نوشیدنی‌های شیرین شده می‌تواند به میزان ۵۰ درصد پاسخ ایمنی بدن را تا پنج ساعت پس از صرف نوشیدنی تقلیل دهد. در حالی که مصرف منابع کربوهیدرات‌های فیبردار (پیچیده) تأثیر نامطلوبی را بر سیستم ایمنی به همراه ندارند.

ویتامین ث: ۱۳ گرم در روز باعث کاهش علایم بیماری شده و خواص ضدویروسی و ضد باکتریایی دارد. این ویتامین همچنین باعث تحریک سیستم ایمنی می شود. پرتقال، گریپ فروت، انواع توت، فلفل دلمه‌ای، توت فرنگی، سیب زمینی و سبزیجات برگ سبز از قبیل انواع کلم منابع ویتامین ث هستند.

از مصرف شیر پرهیز کنید: شیر حاوی موادی است که باعث جلوگیری از رقیق شدن مخاطات ترشح شده می گردد و در نتیجه علایم بیماری کاهش نمی یابد.